Inca din anul 2013, un nou termen legat de lumea fashion se pare ca da batai de cap pasionatilor de moda. Foarte putin in Romania se stie despre ce inseamna „normcore„, pana si eu am aflat despre asta abia saptamana asta. Cautand pe internet diferite informatii noi despre lumea modei, dar si curiozitati despre aceasta, am intalnit un blog spectaculos si foarte bine alcatuit: blogamelia.eu.
Dar postarea care mi-a starnit interesul a fost „Normcore – un stil vestimentar deosebit”. Pentru ca nu stiam ce inseamna, am intrat pe postare si am citit pe nerasuflate pana la capat tot ceea ce aveam sa aflu. Pentru ca a fost destul de scurt si la obiect, am vrut sa aflu si mai multe chiar despre termenul de fashion „normcore„.
Uite ce am aflat si ce iti pot spune si tie
- „normcore” este un anti-stil
- s-a scris despre asta foarte mult atat pe Twitter, cat si in reviste si ziare renumite precum „New York Magazine„
- este vorba despre un mod de a te imbraca cat mai aproape de conventional, fara a epata
Insa, de unde si pana unde s-a ajuns la impunerea unui asemenea termen din lexiconul fashion in societatea actuala? Mai presus de atat, care este istoria si evolutia termenului de „normcore„?
– A trecut aproape un deceniu de cand scriitorul de SF William Gibson a schitat o prima imagine a ceea ce avea sa devina un simbol al esteticii contemporane. In romanul sau „Pattern Recognition„, acesta si-a descris personajul feminin logo-fobic Cayce Pollard ca purtand: „Un tricou negru de baietei Fruit of the Loom, un pulover subtire gri cu decolteu in V cumparat la pret mic de la un furnizor al scolilor pregatitoare din New England si o pereche noua si supradimensionata de pantaloni 501 negri, fiecare marca a fabricii fiind indepartata cu grija”.
– Acest pasaj din carte a dus ca agentia de trenduri K-Hole din New York sa scoata la iveala termenul in luna octombrie 2013.
– „Normcore nu isi doreste libertatea de a deveni ceva. Normcore trece de la a fi cool bazat pe o diferenta, la o post-autenticitate care alege sa fie uniforma”.
– In afara de felul in care este perceput acest cuvant in jargon, notiunea originala de „normcore” este bazata pe dorinta de a te incadra undeva, mai degraba decat a iesi in evidenta.
– Nu stiu ce ziceti voi, dar eu chiar si asa ma gandesc ca acest stil este foarte modern si atragator. Nu numai ca denumirea in sine este foarte catchy, dar si felul de a se imbraca al acestor oameni adepti ai stilului este mai mult decat aparte.
– Me gusta si cred ca si tie ti-ar placea, asta daca nu te imbraci deja asa.
– Se poate spune, de asemenea, ca acest stil vestimentar – normcore– este legat de cultul si felul de al fi al hipsterilor din intreaga lume. A fi cool si a te simti bine cu ceea ce ai pe tine este baza aici si cred ca toti o facem mai mult decat adesea, dar fara a ne da seama ca ne incadram intr-un anumit tipar de fashion.
Ce pareri exista despre acest stil de fashion atat de dezbatut in alte parti la ora actuala?
- „Exista o incercare prea mare de a incerca sa parem diferiti. Oamenii sunt obositi pe buna dreptate in incercarea lor de a se afisa diferit de ceilalti din jur. Este obositor faptul ca pentru a dobandi un anumit status in societate, trebuie sa fii foarte diferit fata de restul oamenilor.” – co-fondatorul K-Hole: Emily Segal
- To felul de branduri mai mult sau mai putin cunoscute incearca sa vanda haine sub un anumit stil vestimentar: Punk, indie, hipster, etc. …
- Nu numai cei tineri adopta aceste tipare de stil si tendinte in ale modei, ci vezi asa ceva peste tot, la toate categoriile sociale si de varsta.
- Daca vrei neaparat sa stii felul in care a influentat stilul „normcore” moda, atunci ar trebui sa revii la prezentarea Chanel semnata de Karl Lagerfeld, care a indraznit sa transforme podiumul obisnuit intr-un supermarket de lux in care modele precum Cara Delevingne impingeau carucioare de cumparaturi si prezentau tinute pe langa rafturile de produse populare.
- Acum, se scot etichetele de pe haine, se taie marca si se lasa ca totul sa fie mai simplu, fara prea multe detalii si cat mai confortabil – ca pentru toata lumea.
Ce sustin alti designeri ai momentului despre „normcore„?
„Inspiratia mea recenta a venit de la ideea de ‘Normal Special’ si ‘Monotonul Perfect’. Bazele garderobei de incredere care rezista in timp, dar nu are nimic unic si personal in ea […] Normcore spune: Am suflet si inteligenta. Sunt unic si nu trebuie sa strig in gura mare despre asta. ” – designerul Richard Nicoll
Asadar, in termeni de fashion, „normcore” este despre un tipar anonim si fara multe detalii, chiar deloc. Este un stul care abia se face auzit, dar care sugereaza autoritate de decizie si o incredere in sine foarte mare.
Ideea este ca cine nu se simte bine in hainele sale nu poate fi increzator si sigur pe sine in situatiile de zi cu zi. Insa, atunci cand stii cu ce te imbraci, cand te simti confortabil si nu te strange nimic, atunci te poti exprima liber si poti afisa adevarata ta fata, fara a ascunde ceva in spatele etichetelor marcilor importante de haine. Sa poti purta colanti si pe strada, asta este ceea ce ar trebui sa defineasca normcore – te imbraci pe gustul tau, te simti bine si ai incredere in tine.
Cat despre oamenii obisnuiti care aleg sa poarte acest tipar de vestimentatie atat de speculat peste tot in lume, acestia sustin ca s-au dus zilele in care marcile luxului traditional si ale stilului iesit din comun faceau victime in moda. Ceea ce ti se potriveste si cu ce te simti bine este mai important. Cine ar dori sa isi faca activitatile de zi cu zi afisand o tinuta sclipicioasa sau in care abia mai poate sta pe picioare?
Nu esti un trofeu pe tocuri, esti o persoana care vrea sa se simta bine in pielea sa, dar si in hainele sale – asta pare sa spuna stilul vestimentar „normcore”.
Stilul normcore inca este in plina expansiune prin toata lumea. Si pentru ca a ajuns si in Romania sau pentru ca deja te imbracai asa, merita sa stii cum anume se numeste ceea ce alegi sa adopti in fiecare zi.
Blogger: Oana M. Roman