Bani
Bani

Airbnb este o companie americana care iti permite sa inchirizi camera copilului unui strain, cat acesta este plecat in vacanta la bunica. Acest serviu a devenit foarte popular in ultimii ani. Iti permite sa economisesti ceva bani in plus, evitand taxele si impozitele pe care le-ai plati in conditiile unei chirii normale sau daca ai sta la un hotel, o pensiune etc. Este, intr-adevar o sursa buna de venit/economisit pentru cei care aleg sa participe – atata timp cat nu esti negru.

Airbnb, precum eBay-ul, opereaza pe baza principiului de incredere. Fiecare gazda are un profil detaliat care include fotografii, recenzii din partea chiriasilor anterior si recomandari de la prieteni. E un fel de Facebook, daca Facebook ar include o invitatie deschisa de a permite strainilor de pe internet sa doarma in sufrageria ta pentru cateva sute de dolari pe saptamana. Surprinzator a fost faptul ca oamenii, indiferent de culoarea pielii lor, au tendinta sa considere fetele albe mai de incredere decat fetele de culoare. Acest lucru se dovedeste a fi adevarat mai ales cand e vorba de bani: oamenii sunt mai dispusi sa riste financiar cu un strain care seamana cu Randy Quaid, decat cu unul care seamana cu Denzel Washington.

Acest lucru ajuta la explicarea unui studiu recent realizat de doi profesori universitari de la Harvard Business School, care au analizat diferentele dintre cat cer caucazienii pe camera si cat cer persoanele de culoare. Profesorii au examinat fiecare oferta din New York de pe site si au descoperit ca gazdele albe puteau sa ajunga sa ceara cu 12% mai mult decat gazdele negre pentru camere aproape identice in practic aceeasi locatie.

Diferenta de pret este si mai mare in cartierele despre care oamenii cred ca nu e sigur – sugerand ca acele camere din zonele mai dubioase oferite spre inchiriat de catre gazde caucaziene sunt considerate mai sigure. In ciuda faptului ca acele camere sunt aproape identice, se pare ca oamenii ar prefera sa doarma in masina decat sa plateasca unei gazde de culoare aceeasi bani ca unei gazde caucaziene.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *