descărcareTot mai multe cutremure au declansat adevarate dezastre in Romania. Sute de oameni au ramas fara acoperisuri deasupra capetelor, fara bunurile agonisite intr-o viata, uneori au avut loc si pierderi de vieti omenesti, acestea din urma fiind cele mai neplacute rezultate ale seismelor. Zvonuri despre alte eventuale cutremure mai exista si chiar respectivele dezastre naturale vor mai avea loc in viitorul apropiat, insa stim cum sa ne protejam de asta cum trebuie?

In afara de ghiduri si situatii practice in care se simuleaza situatii de dezastre naturale pentru a oferi informatii si sfaturi esentiale in aceste cazuri, ce altceva ne mai ajuta pe noi   si pe cei dragi noua in a ne proteja eficient in aceste cazuri?

In primul rand, in loc de a te panica, de a te speria si agita in legatura cu ceea ce se poate intampla mai rau in caz de cutremur, ar trebui sa fim constienti atat de noi, cat si de prezenta altora in jurul nostru, si ar trebui sa fim spanai pe cat se poate pe situatie si sa incercam sa ne ferim in cele mai eficace feluri de urgia starnita.

O minte clara, o gandire la rece, te poate ajuta sa gasesti solutii salvatoare, dar sa si iti amintesti ceea ce stii sau ceea ce ai fost invatat in legatura cu aceste urgente. In cazul in care te afli in casa, intr-un bloc sau intr-un alt imobil, nu trebuie sa te grabesti sa iesi cu toate ca afara te-ai simti mai in siguranta.

In timp ce tu ai incerca sa evadezi pe scari sau cu liftul, aceste lucruri sunt primele care cedeaza in caz de cutremur, asadar ramai in interior si incearca sa gasesti solutia cea mai buna care te poate scapa din pericol. Tocul de la usa sau grinzile puternice, o masa tare sau un birou rezistent te pot ascunde si proteja de pericole.

Insa pentru a fi complet ferit, trebuie sa stii si ce pozitie sa adopti in caz de astfel de pericole. In genunchi, cu fata in jos si cu mainile dupa cap si gat este pozitia cea mai buna care iti poate asigura viata. Astfel trebuie sa ramai pana cand seismul se sfarseste, dar ai grija ca acestea pot fi si inselatoare. Pot parea ca s-au oprit, cand de fapt sunt abia la inceput.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *