Blogroll

Categorii

Arhive

Cu totii am avut profesori favoriti, oameni dedicati care ne-au schimbat vietile si ne-au modelat personalitatile.

In meseria de profesor, autoritatea pe care o ai in fata elevilor este una care tine de cuvant. Prin puterea cuvantului putem transmite cunostiintele detinute si putem modela destine. Un profesor adevarat este un bun psiholog care stie cum sa le transmita elevilor sai atat din cunostiintele de care acestia au nevoie, cat si din propriile lor experiente de viata.

Foarte multi dascali nu constientizeaza ca au un dublu rol. Ei nu trebuie doar sa le transmita copiilor cunostiintele lor specializate pe domeniu, ci si propriile lor valori. Acesti oameni trebuie sa aleaga din varietatea lor de cunostiinte doar pe acelea care le sunt utile elevilor si acestia trebuie invatati cum sa aplice cunostiintele proaspat acumulate in viata de zi cu zi. Cunostiintele fara o aplicabilitate practica in viata de zi cu zi sunt ca un balast pentru elevi si vor fi in curand uitate.

Dintre cele 2 meniri pe care le are un profesor, accea de a promova educatia si accea de a promova propriile lor valori si a ghida elevii prin viata cea mai importanta menire este cea de-a doua. Copiii asteapta modele vii dupa care sa  isi modeleze propriile destine.

Un profesor model nici macar nu trebuie sa se impuna in fata clasei prin pedepse de diverse feluri. Un dascal care isi cunoaste bine meseria, isi respecta elevii si isi manifesta dorinta de a impartasi si altora din sfera sa de cunostiinte va fi nu numai respectat, ci si apreciat de catre elevii sai.

Profesorii care isi realizeaza cu drag meseria impart cunostiinte si invata mereu lucruri noi de la elevii lor. In acest mod isi imbogatesc propria arie de cunostiinte si contribuie la o mai buna functionare a societatii. Astfel de oameni modeleaza in bine societatea si merita tot respectul nostru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Cuvinte magice

lun iul. 27 , 2015
Cuvantul are o imensa forta creatoare. Intreg Universul a luat nastere din Cuvant. Si totusi risipim uneori atatea cuvinte fara a le intelege sau transmite […]
cuvant