Poluarea a devenit aspect care incepe sa fie luat in serios de majoritatea guvernelor de pe mapamond. In momentul de fata majoritatea pneurilor auto care nu mai pot fi folosite ajung sa fie aruncate in gropile de gunoi. Mai bine de 75 de procente din totalul pneurilor la nivel global ajung sa fie aruncate. Acestea nu numai ca ocupa un nivel ridicat de volum in acestea dar in timp ajung sa polueze solul si panza freatica.
Problema este ca pneurile sunt destul de greu de reciclat intrucat acestea nu pot fi decompuse la fel de usor precum alte materiale. Materialul ce rezulta din procesul de reciclare al cauciucurilor este unul care este numit „crumb” si este rareori folosit in cantitati mari. Majoritatea cauciucurilor reciclate fie ajung sa fie refolosite in industria auto sau in productia de incaltaminte.
Unele companii incearca sa arda cauciucurile in efortul de a genera energie electrica. O compania numita IFW Recycling Corporation este una din firmele care reuseste sa foloseasca pneurile care nu mai sunt utilizate diverse metode.
Una din solutiile gasite de IFW este aceea de folosi pneurile in realizarea de combustibil diesel prin folosirea unui proces numit gazifiere. Procesul este unul „verde” care nu produce poluare de nici un fel. Veniturile obtinute de companie in aceasta privinta sunt destul de ridicate.
Aceeasi companie reuseste sa foloseasca un sistem DSP2 (Direct Slow Pyrolysis, 2nd genration) care reuseste sa decompuna termic cauciucurile in elementele chimice de baza. Sistemul este unul care aplica temperaturi ridicate in conditii lipsite de oxigen. Acest proces reuseste sa descompuna cauciucul in elemente care pot fi folosite ca materiale prime in anumite procese de productie.
Una din tarile care se confrunta cu probleme mari de poluare este China. Este oarecum ironic daca ne gandim ca tara este una din cei mai mari producatori de tehnologie „verde” din lume. Problema e ca majoritatea aceste tehnologii ajunge sa fie exportata.