Pirate
Pirate

Piratii de pe coasta Somaliei care deturneaza nave au reusit sa obtina mai bine de un sfert de miliard de dolari. Asta doar in perioada anilor 2005 -2012. Un studiu realizat in aceasta privinta arata ca piratii s-au angajat mai mult in acitivati de trafic uman, transport de arme si de spalare de bani. Studiul a fost realizat de Banca Mondiala si de Natiunile Unite, datele fiind extrase din interviuri realizate cu fosti pirati si alte persoane care au avut legatura cu aceasta activitate.

Din 2015 pana in 2012 au fost pierdute sume de bani de la 339 de milioane de dolari la 413 mil $ in fiecare an. Costuri ce par sa fie o adevarata problema in economia globala, mai ales ca fasia de apa in care toate activitatile de piraterie este un loc foarte circulat de navele comerciale.

Prezenta acestor pirati in zona de est a Africii, fac din aceste ape unul din cele mai periculoase locuri de pe Pamant. Cu totii stim ca actele de piraterie sunt ilegale, dar nu si in Somalia. Asta nu pentru ca pirateria ar fi un lucru gratia in tara africana, dar pentru ca din anul 1991 Somania nu are un guvern. Lipsa unui guvern a dus la disparitia legilor menite sa pedepseasca astfel de fapte. Chiar si piratii prinsi in actul de piraterie de Natiunile Unite nu pot fi pedepsiti deoarece sunt pe teritoriul tarii lor si de cele mai multe ori sunt lasati sa plece fara a fi pedepsiti. Ce se intampla pe coasta Somaliei este mai mult un razboi economic si unul legislativ.

Anul 2008 a cunoscut apogeul acestor atacuri cand o nava ucraineana ce trasnport arme a fost capturata de un grup de pirati somalezi ce au cerut 25 de milioane de dolari pentru eliberarea acesteia.

Asa ca pana se va gasi o solutie pentru aceste probleme legislative, piratii somalezi vor continua sa isi desfasoare activitatile in apele teritoriale ale Somaliei.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *