gpsvssmart
gpsvssmart

Este vechea metoda de instalare a dispozitivelor GPS inca relevanta in ziua de astazi? Sau sunt mai recomandate si folositoare smartphone-urile moderne cu GPS incorporat?

Smartphone-urile au inlocuit multe dispozitive, care au ajuns sa devina invechite, precum ceasurile de mana, dispozitive portabile pentru ascultat muzica (cd-player, walkman) etc. In zilele noastre oricine se poate conecta la internet si la Google Maps pentru a obtine informatii despre trafic sau indicatii de orientare pentru a vedea cel mai bun traseu de urmat. A ajuns insa sa fie invechit clasicul GPS? Chiar si astazi, au inca o cota rezonabila de piata, insa s-a facut simtita o modificare drastica in ceea ce priveste pretul. Sa vedem cateva avantaje si dezavantaje pentru fiecare dintre acestea.

Smartphone-urile au caracteristici care nu prea pot fi echivalate sau batute de alte dispozitive. Conectivitatea lor ajuta utilizatorii sa fie tot timpul  legati la retea, si navigatorul este astfel tot timpul activ. Fiind conectat tot timpul la internet, GPS-ul de pe smartphone-uri are hartile si informatiile actualizate. Asadar poti gasi mult mai usor magazinul nou-deschis de la 2-3 strazi distanta decat cu un GPS clasic. Touchscreenul si comenzile vocale sunt alte facilitati oferite de smartphone si ofera de asemenea si sistemul de navigare pe jos, nu doar cel in masina. Astfel nu va veti putea rataci sau invarti de 100 de ori prin acelasi loc fara a gasi destinatia.

Principalul dezavantaj la smartphone-uri il reprezinta durata de viata foarte redusa a bateriei, intrucat pentru navigare sunt folosite atat conexiunea 3G cat si GPS-ul si fara un incarcator de masina bateria se va epuiza foarte repede. De asemenea in timpul apelurilor, mesajelor, citirii emailului sau utilizarea chat-urilor de orice fel dezactiveaza navigarea. Ecranul de dimensiuni mici reprezinta un alt dezavantaj, iar hartile nu vor fi accesibile daca exista o conectivitate slaba.

GPS-ul clasic are ca principal avantaj o durata de viata a bateriei mult mai mare. In caz ca aceasta se epuizeaza, aparatul se poate folosi in continuare, trebuiesc doar schimbate bateriile (e recomandat sa aveti intotdeauna la indemana baterii de rezerva). Ecranul mare al GPS-ului este mult mai util pentru sofer fata de display-ul mic al smartphone-ului pe care trebuie sa dea tot timpul zoom. De asemenea GPS-ul poate fi incorporat in bordul masinii sau tinut intr-un suport special, facand utilizarea acestuia mult mai usoara si in deplina siguranta. GPS-ul clasic are si un pret mai redus, avand diverse facilitati precum indicatii rutiere dupa fiecare schimbare de directie, rapoarte de trafic, sau la versiuni mai avansate prezinta si rute alternative si rapoarte reale de trafic.

Dezavantajul la un GPS este ca hartile pre-incarcate nu sunt actualizate prea des, mai exact actualizarile hartilor se fac de obicei la unul sau doi ani, in acest interval putandu-se schimba radical infrastructura si starea drumurilor. GPS-urile nu folosesc conexiunea la internet, si astfel puteti rata trasee noi si mult mai scurte si eficiente, de asemenea e un dispozitiv separat de telefon, va ocupa mai mult loc in bagaj.

Dezavantajele unuia din dispozitive reprezinta punctul de plecare pentru recomandarea de a achizitiona celalalt dispozitiv, si viceversa. Pentru calatorii, pentru navigatie, este recomandat GPS-ul individual, in locul folosirii smartphone-ului, este mult mai comod la condus si hartile sunt mult mai bine vizibile pe ecranul mare, smartphone-urile sunt la urma urmei telefoane, scopul lor este de a tine legatura telefonic. Daca totusi se foloseste smartphone-ul pentru navigare, nu trebuie sa lipseasca din masina incarcatorul auto pentru telefon.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *