Globalizarea este unul dintre termenii cei mai des intalniti in ultimii ani in toate emisiunile, stirile sau mijloacele de infrormare, si cuprinde aspecte din toate domeniile, de la stiinta, arta, tehnologie, cultura, morala, mediu natural sau tehnic.
Globalizarea este utilizata pentru a descrie procesul mondial care modifica parti ale globului, producand consecinte din ce in ce mai ample asupra societatii si mediului inconjurator. Progresele in retelele de transporturi, infrastructura, telecomunicatii, cresterea popularitatii internetului sunt factori majori in procesul de globalizare, generand interdependente intre activitatile economice si culturale.
Efectele globalizarii
-migrarea populatiei spre zone mai dezvoltate;
-limitarea resurselor naturale;
-poluare accelerata;
-distrugerea stratului de ozon;
-defrisarea padurilor si a spatiilor verzi;
-accelerarea urbanizarii;
-decentralizarea economiei mondiale;
-distrugerea sistemului de valori al populatiei;
-saracirea valorilor culturale si nationale;
-raspandirea capitalismului si a democratiei;
-cresterea actiunilor teribiliste si teroriste;
-cresterea fenomenului de criminalitate in randul adolescentilor si nu numai;
-distrugerea patrimoniului cultural;
-cresterea fenemonului de saracie si coruptie;
-distrugerea habitatului;
-schimbari climatice;
-accentuarea mutatiilor genetice umane si animale.
In cele din urma, globalizarea este un fapt real si viu, cu care trebuie sa ne confruntam de acum inainte, independent de vointa sau de optiunea noastra. Este un fapt deja implinit, in continua expansiune si poate prezenta cel mai sigur pericol al pierderii umanitatii, al existentei vietii pe pamant. Globalizarea, altfel spus, este un dezastru cultural, educational global, care ne vandalizeaza involuntar fiecare aspect din viata noastra de cetateni, motiv pentru care nu poate fi evitat sau eliminat.