Coca-Cola este cea mai consumata bautura racoritoare carbogazoasa din intreaga lume, dar multi dintre noi nu stim care ar fi efectele consumului asupra propriului organism si cum reactionam sub influenta acestui consum. Aceasta bautura este cea mai cumparata, deoarece se regaseste in toate magazinele, in toate supermarketurile, in toate boutique-rile, restaurante precum si aparate in peste 200 de tari ale lumii. Ce este special fata de alte bauturi produse si consumate in lumea intreaga este faptul ca aroma ce o diferentiaza, „cola”, provine in principal din amestecul de zahar, ulei de portocala, ulei de lamaie si vanilie, iar restul ingredientelor au contributii nesemnificative. Ingredientele utilizate in compozitia bauturii sunt: apa, dioxid de carbon, caramel, ciclamat de sodiu, acesulfam k, asparta,acid phosphoric, arome, cafeina, stabilizator BVO.

coca_cola_00136600

Multi dintre noi nu realizeaza ca aceasta bautura produce schimbari la nivelul structurii interne si externe ale organismului uman, iar unele dintre aceste efecte nu apar imediat dupa consumul acestei bauturi, ci apar in timp. Printre aceste efecte se numara:

-insomnii, deoarece continutul ridicat de cafeina stimuleaza simturile si le fac sa fie mai active decat atunci cand nu sunt patrunse in organism, accelerand imbatranirea pielii si aparitia ridurilor;

-dependenta, fiindca o data ce ai dat de gustul bauturii ti se pare unic si doresti sa consumi din ce in ce mai mult, consideri ca este lichidul de care ai nevoie cand esti la scoala, la facultate sau chiar in timpul serviciului. Cu toate acestea, bautura nu inlocuieste consumul de apa necesar organismului.

-distrugerea smaltului dintilor prin consumul de acid, predispunerea la carii si ingalbenirii dintilor;

-cresterea riscului de diabet, deoarece colorantul de caramel din compozitie este asociat cu insulino-resistenta, ceea ce face ca aceasta bautura sa intre mai usor in sange, sa creasca nivelul glicemiei, si involuntar, in timp, aparitia bolii;

-kilograme in plus. Desi Coca-Cola pare sa nu produca acest efect, in timp, el are efecte vizibile asupra organismului si s-a constatat ca un consum zilnic din aceasta bautura timp de 4 ani de zile a avut ca rezultat un surplus de 4 kg.

-iritatie a tractului digestiv cauzata in principal de acidul regasit in compozitia acesteia si poate provoca aparitia gastritei, a ulcerului gastroduodenal si a sindromului de intestin iritabil;

-cresterea riscului de boli cardiovasculare este unul dintre principalele efecte la care este supus organismul nostru atunci cand bem aceasta bautura, fie ca are un risc crescut de hipergliecemie, fie ca are o crestere a riscului de infarct miocardic, fie in cele din urma creste numarul de decese anuale, aceasta bautura favorizeaza demineralizarea osoasa.

Este la alegerea ficaruia dintre noi cum sa ne mentimen corpul, precum si alegerea elementele care ne ajuta sa avem o viata mai echilibrata.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *