www.shop-einstal.ro

Un termen cunoscut si vehiculat de multi, despre care insa nu exista de fiecare data explicatii amanuntite. Multi proprietari au o problema cu presiunea apei reci din instalatie si apeleaza la solutia unui hidrofor. Ce trebuie insa sa faca pentru a alege cel mai bun hidrofor? Cateva raspunsuri incercam sa oferim in continuare.

www.shop-einstal.roIn primul rand trebuie sa raspundem exact la intrebarea „Ce este un hidrofor?” – este un sistem compus dintr-un vas de expansiune (rosu), o pompa electrica (motor albastru), un manometru (ceasul din imagine) si un presostat (negru). Ajuta la aducerea presiunii apei in orice instalatie la un nivel ideal, atunci cand acest lucru nu este asigurat (pentru detalii vezi foto alaturata – sursa: www.shop-einstal.ro).

Unde poate fi folosit un hidrofor? In zone rezidentiale, cladiri publice, scoli, cladiri de birouri, spitale, locuinte neracordate la sistemul centralizat de furnizare a apei si lista poate continua. In orice situatie in care presiunea apei este una necorespunzatoare cu cerintele, pomparea acesteia si oferirea gradului de confort asteptat poate fi asigurata prin prezenta unui hidrofor.

Elemente componente ale unui hidrofor

  1. Pompa, electropompa sau pompa submersibila – oricare i-ar fi denumirea, reprezinta echipamentul care pompeaza apa de la adancime, catre locuinta.
  2. Vasul hidroforului, sau vasul de expansiune, este cel ce acumuleaza apa pentru ca aceasta sa fie ulterior pompata in instalatie.
  3. Manometrul – masoara presiunea apei, creata de pompa, in intregul circuit.
  4. Presostat – ajusteaza pornirile si opririle pompei in functie de presiunea creata in instalatie.

Revenind la intrebarea „Cum poti face cea mai buna alegere cu privire la un hidrofor?”, exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont.

In primul rand, vei avea in vedere adancimea de la care se va pompa apa, in cazul in care hidroforul este amplasat la o casa. Conteaza aici adancimea panzei freatice, intrucat un hidrofor cu pompa de adancime redusa nu va putea face fata, daca apa este la o adancime de peste 9 metri. A monta un astfel de sistem cu o capacitate insuficienta este exact la fel ca si cum nu l-ai monta deloc: nu vei avea niciodata presiunea dorita a apei la robinete.

Pentru a obitne presiunea dorita in astfel de conditii, va trebui sa montezi un hidrofor cu pompa de adancime mare (30 metri sau peste) – acesta are si un motor mai puternic si o capacitate de pompare mai mare.

shop-einstal.roDebitul de apa de care dispui: totul depinde aici de zona si de panza freatica. Unele zone au un debit mai mare de apa si pot asigura alimentarea cu apa a hidrofoarelor si locuintelor intr-un mod mai eficient. In orice caz se indica hidrofoare cu un vas de expansiune de volum mai mare, pentru a evita pornirile si opririle repetate ale sistemului si a economisi energie. Accesorizat cu un presostat electronic reglabil (cum e cel din imagine), hidroforul va aduce in locuinta gradul de confort dorit, oferind presiunea optima a apei in instalatii.

Nu in cele din urma, pentru a alege hidroforul potrivit, ai nevoie si de numarul total al consumatorilor. Sigur nu iti doresti ca atunci cand faci un dus, presiunea apei sa fie una slaba din cauza ca este pornita masina de spalat, o alta persoana face dus in cealalta baie sau altcineva spala vasele in acelasi timp. Puterea hidroforului trebuie aleasa si in functie de numarul de consumatori, pentru ca altfel – dupa cum spuneam si mai devreme – nu va da rezultatele dorite.

Autor: Catalin Mihai Sotropa

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *