Roti Poliuretan

Daca nu ai nevoie nu stii, dar recent am descoperit cat de mare poate fi industria rolelor si a rotilor. Cand ai nevoie de ceva cauti sa te informezi. Asa am ajuns eu sa cunosc aproape tot ceea ce tine de roti poliuretan.

Pentru inceput caracteristicile rotilor din poliuretan sunt urmatoarele:

 • impermeabile la ulei, ozon, grasime si majoritatea solventilor
 • nu zgarie podelele
 • sunt extrem de rezistente la uzura
 • disponibile cu rulmenti cu bile sau cu role
 • montare: placa cu 4 gauri
 • sarcina admisa intre 150 si 4000 kg

Am aflat ca cele mai bune sunt de la Tente. Ce-i drept au o gama foarte larga de produse. Le gasiti pe site-ul www.tente.com/ro-ro/

De ce Tente?

Compania lucreaza de peste 90 de ani in domeniul rotilor si cauta tot timpul o imbunatatire a acestei vechi inventii. Din 1923 a adus pe piata din Germania rolele sub forma de bila si rolele pentru usi glisante de dulap. Astazi au ajuns sa aiba 28 de filiale in Europa, America, Asia, Africa si Australia.  In Europa compania se gaseste in 36 de tari printre care si Romania.

De-a lungul timpului s-au dezvoltat in mai multe domenii. Acestea sunt:

 • Institutional – un segment care ofera roti potrivite pentru orice scop, de la mobila sofisticata pana la carucioare de supermarket. Tot aici gasim si rolele pentru industria aeronautica si cele din otel inoxidabil.
 • Medical – coopereaza de multi ani cu producatori de paturi de spital, unde au o gama extinsa de roti de inalta calitate. Acestea se folosesc atat la paturile de spital cat si la aparatura tehnica medicala.
 • Industrial – fie roti de carucioare industriale, fie containare de gunoi, acestea sunt o solutie pentru utilizare intensa in praf, umiditate si suprafete neregulate. Si aici gasim mai multe categorii. Role silentioase, termorezistente sau din otel inoxidabil.
 • Industria grea – pentru miscarea produselor foarte grele cu capacitate de sarcina mare si pentru stivuitoare.

Foarte interesant este faptul ca la ei poti face comanda de produse personalizate. In functie de necesitatile fiecaruia au solutii speciale. Pot veni cu un aspect nou practic pentru tine sau cu o functie aditionala. Au chiar si consultanta tehnica. Cu ajutorul analizei precise a aplicatiei si a conditiilor de mediu vei găsi rapid si usor roata ideala pentru domeniul tau.

Criterii

Nu toate rolele sunt la fel. Alegerea rolei potrivite depinde de multe principii. In continuare voi prezenta pe scurt criteriile dupa care sa te ghidezi pentru alegerea potrivita.

 • Capacitatea de sarcina

O rola trebuie sa ruleze stabil pe podea, dar aceasta pierde mereu contactul pentru o scurta perioada pe suprafetele neuniforme. Uneori rotile nu ating in acelasi timp podeaua, de aceea trebuie luata in calcul capacitatea de incarcare. Pentru a afla acest lucru de obicei de aplica formula: greutatea dispozitivului plus sarcina impartit la 3.

 • Rulare si rezistenta pivotanta

Nivelul rezistentei depinde de anumiti factori: incarcatura, diametrul rotii, materialul si forma suprafetei de rulare. Pentru a nu da gres mai bine consulti un expert.

 • Proprietati de amortizare si zgomotele de deplasare

Regula este simpla. Daca suprafata este moale roata trebuie sa fie tare, iar daca suprafata este tare atunci va fi invers. O roata tare poate provoca zgomote neplacute, dar folosind roti cu suprafata din poliuretan acestea vor fi amortizate.

 • Suprafata de presiune

Multe sali au podele fragile si fiecare poate fi incarcata pana la o anumita presiune pe mm². Deci trebuie o atentie mare acordata sarcinii de incarcare si suprafetei de rulare a rotii. Cei de la Tente va pot oferi masuratori exacte.

Mai trebuie avute in vedere si alte aspecte, cum ar fi rezistenta la temperatura, decolorare la contact, urme si erodare, rezistenta chimica, lavabilitate, conductivitate.

Unde gasim rotile cu poliuretan?

Surpinzator, peste tot. Este un material tot mai des folosit si mai practic.  Putem lua mai multe exemple. Daca intri intr-un mall, clar nu intri dupa roti, dar ele sunt acolo. In supermarket, de la carucioarele de cumparaturi pana la combinele frigorifice, in magazinul de mobila, in magazinul de carte la rafturile pentru carti, in restaurant la carucioarele pentru tavi sau scaunele pentru bebelusi si nu in ultimul rand la sectorul casa si gradina.

In spital nici nu mai are rost sa le enumar ca sunt peste tot, de la camera de urgenta pana la bucatarie. Le gasim practic in fiecare salon, sala de operatie, la spalatorie etc.

Ca sa o luam asa, de fapt, le gasim in tot orasul. In statiile de epurare a apei, in industria reciclarii, in porturi si aeroporturi, la poduri si drumuri in lucru etc.

Dupa cum v-am zis si la inceput,  pana acum le utilizam, dar parca nu stiam de existenta lor. Imi erau atat de folositoare si de practice, dar nu stiam ce se poate ascunde in spatele lor. Sunt foarte multe categorii utilizate in diverse domenii si care ne usureaza munca zi de zi. Cu siguranta, pe viitor toate rotile de plastic vor fi inlocuite cu cele din poliuretan.

Sper ca ceea ce am scris sa va ajute sa intelegeti importanta unei roti poliuretan si sa vedeti exact din ce categorie anume trebuie sa va aprovizionati.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *