Oamenii isi impun deseori limite ale propriilor lor capacitati. Ne spunem ca nu putem realiza un anumit lucru din cauza ca ne este imposibil sa ne depasim pe noi insine. Acest lucru este, insa, un lucru fals. Singurele limite pe care le avem cu adevarat sunt propriile noastre limite autoimpuse.
Sportivii si oamenii de stiinta cunosc acest concept. Exista numeroase tehnici de autodepasire a propriilor limite. Spre exemplu exista un sport care presupune parcurgerea unui traseu cu obstacole aflat in cadrul unui oras. A fost inventat in Franta si se numeste parcourse. Acest tip de sport ne permite sa ne invingem frica de a sari de la inaltime sau de a traversa un spatiu periculos. Sportivii care practica acest sport detin o capacitate foarte mare de depasire a propriilor limite. Acesti oameni trec de propriile limite si isi inving propriile temeri.
Limitele pe care ni le impunem sunt doar psihologice iar senzatia ca ne aflam in pericol nu este una reala. Avem abilitatea de a invinge astfel de limite doar daca ne confruntam temerile si limitele.
Un alt exemplu de limitari de gandire pot fi gandurile ca nu vom reusi niciodata sa realizam ceva. Acest tip de limitare poate fi si el depasit prin incercarea de a progresa in fiecare zi.Un alt tip de limitare psihologica poate fi frica de apa sau de inaltime. Acest tip de limitare poate fi depasit invatand sa inotam sau catarandu-ne la inaltime.
Orice tip de limitare pe care o avem este unul psihologic si nu exista limitare care sa nu poata fi invinsa. Din acest motiv este bine sa practicam sporturi ca parcourse si sa ne depasim propriile limite.
Avand in vedere ca limitarile noastre sunt doar psihlogice, le putem invinge daca avem curajul de a ne confrunta cu propriile limitari, temeri sau fobii.