Sunt unii care sustin ca din cauza internetului, mediei sociale si mesajelor scrise, ne indreptam catre o era post-cultura literala. Cand un articol de pe un site ca BuzzFeed devine un succes si este alcatuit doar din GIF-uri si imagini care sunt legate intre ele de 100 de cuvinte si fragmente de propozitie, e o idee pe care e greu s-o respingi. Si potrivit unor cercetari realizate de Nielsen Norman Group si Mediative, acest tip de continut schimba modul in care citim.
De cand au existat paragrafele, ochii nostri au fost invatati sa obtina informatia trecand repede de la un cuvant la altul, orizontal, apoi sarind repede la inceputul urmatorului rand. Activitatea se repeta pana te plictisesti sau dezici ca ai cam prins ideea textului. Dar asta era pe vremea cand oamenii citeau o carte sau un ziar si singura alta optiune era sa te uiti la un perete. Astazi, creierul nostru se afla in fata unui continut nesfarsit de informatii – nu poti spera ca-l vei citi pe tot sau ca macar vei apuca sa treci cu vederea peste el. Asa ca ochii s-au adaptat. Mediative l-a numit „Triunghiul de aur”, iar NNG l-au prezentat ca avand forma literei F, insa ambele au aceeasi idee: cand citit ceva pe un ecran (internet, smartphone, e-book) ochii nostri urmeaza forma unui triunghi sau a literei F spre josul paginii.
Cum functioneaza? In principiu, vedem primele randuri complet, oferindu-le atentia noastra completa. Insa, pe masura ce o luam spre josul paginii, citit tot mai putin din fiecare rand, pana ajungem la sfarsit, cand ajungem sa realizam ca, practic, nu am citit nimic. Daca o informatie este prea vasta, majoritatea nu o vor citi.
Desi efectul, descoperit in 2005, este resimtit cel mai mult cand ne uitam peste rezultatele Google, NNG a afoat ca acest nou tip de citire este prezent si cand citim pagini de pe Amazon sau chiar stiri.
Insa, unele studii mai recente au descoperit ca modul de citire al ochilor a evoluat din nou, acum urmand forma unei dungi verticale pe partea stanga a ecranului.