Scoala este mediul in care de cele mai multe ori ne formam ca oameni, prin care ne punem bazele cunostintelor pentru a ne forma ca indivizi ai societatii. Intalnite inca din cele mai vechi timpuri, practicile de cooperare si de competitie au pus bazele scolilor traditionale si au creat cei mai buni invatati, care mai apoi au ajutat la dezvoltarea mediului social scolar.
Cooperarea in cadrul orelor de curs la scoala presupune ca in cadrul clasei de elevi sa existe acele principii care presupun ajutorarea elevilor, imbunatatirea mijloacelor de comunicare, ameliorarea rezultatelor scolare si in cele din urma dezvoltarea individuala a elevilor.
Pe de alta parte, competitia este metoda prin care se stimuleaza elevii pentru a obtine rezultate mai bune, comparativ unul cu celalalt, astfel incat acestia sa isi doreasca sa depaseasca colegul din fata la note si la activitatile intreprinse in cadrul scolii. Din acest punct de vedere, cadrele didactice au rolul de a echilibra cele doua forme de organizare a activitatii instructiv-educative, facilitand crearea de oportunitati noi de invatare ce se vor axa pe activitatile de grup.
Competitia intre elevi este constructiva, astfel incat aceasta ii ajuta pe elevi sa coopereze mai mult pentru a-si urmari propriul scop, generand o motivatie intrinseca a elevilor. Pentru multi elevi, competitia este un factor ce ii predispun la conflicte si la comportamente agresive, mai ales daca activitatile didactice sunt realizate in grup. O interactiune slaba si o lipsa de comunicare ii impiedica pe elevi sa obtina performante, astfel incat acesti pot fi predispusi la frustrare, nesiguranta sau anxietate.
Cooperarea vizeaza in principal modelul de educatie structural menit sa dezvolte un rezultat pozitiv si sa asigure un climat pozitiv intre membrii clasei de elevi sau al grupurilor. Faptul ca profesorii de cele mai multe ori le prezinta elevilor aplicatii sau activitati care se realizeaza pe grupe inseamna ca isi prezinta interesul in a-i face pe acestia sa devina mai buni si sa dea un randament pe cat se poate de eficient.