lipsa somn
lipsa somn

Se spune ca somnul de frumusete este cel care asigura o minte odihnita, un ten frumos si sanatos, precum si o stare psihica pozitiva care se resimte intreaga zi. Tocmai din acest motiv medicii recomanda un somn de circa 7-8 ore pe noapte, incat este cel mai indicat sa dormim intre orele 22 seara si 6 dimineata, pentru ca in aceasta perioada corpul are nevoie de odihna.

Concomitent cu aceasta actiune se secreta hormonul care asigura odihna fiziologica a organismului nostru, denumit melatonina, care ajuta la reglarea si refacerea intregului organism, imbunatatind in aceeasi masura sanatatea psihica si fizica a fiecaruia dintre noi.

Efectele unui somn neregulat

Medicii sunt de parere ca noptile nedormite sau pierdute prin fel si fel de localuri nu fac decat sa ne predispuna la depresie, la tulburari de memori, boli cronice, dispozitii de temperament si in cele mai rele situatii, la decese.

Pentru inceput, cele mai multe afectiuni se intrevad la partea psihica, motiv pentru care atunci cand sunte privati de somn suntem tentati sa ne schimba dispozitia brusc, sa fim mai obositi, sa nu dam randament, si in unele cazuri sa producem accidente de munca sau rutiere, daca suntem soferi.

Continuam cu afectiunile sistemului cardiovascular, care sunt unele dintre cele mai cunoscute, incepand de la tensiune ridicata, batai neregulate ale inimii, ritm cardiac scazut, tulburari ale sistemului hormonal sau tulburari metabolice.

Se spune ca lipsa somnului afecteaza in mod evident calitatea vietii, incat aceasta ni se pare mai scurta si suntem predispusi sa avem o capacitate scazuta de vindecare atunci cand ne confruntam cu anumite afectiuni ale organismului. De asemenea, daca dormim si mai putin de 6 ore pe noapte, suntem predispusi la o memorie mai slaba, fata de cei care dorm cate 8 ore pe noapte. Lipsa somnului impiedica dezvoltarea armonioasa a conexiunilor legate de memorie si de prcesele cognitive.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *