Fosa septica a fost inventata in Londra in jurul anului 1900. In dictionarele de specialitate, acest termen este definit drept un rezervor sau un container in care deseurile sunt descompuse printr-o serie de actiuni bacteriene.
Conform cu giganta sursa de pe internet Wikipedia, o fosa septica este un rezervor etans aflat in subteran, in cadrul caruia se colecteaza apa menajera produsa in gospodarii si care elimina in cea mai mare parte materiile concentrate poluante in apele uzate si determina colectarea materiilor in stare solida si a deseurilor care plutesc.
Fosele septice moderne sunt constituite din cutii etanse masive fabricate de obicei din beton prefabricat, blocuri de beton sau fibra de sticla armata. Acest rezervor septic este un tip de sistem mic, de eliminare si tratare la fata locului a apelor, regasit de obicei ingropat in sol.
Sistemul de colectare a deseurilor si a apelor uzate este compus din doua parti esentiale:
- rezevorul septic
- zona de sol care absoarbe deseurile
Atunci cand apele menajere si gunoaiele din multiplele gospodarii din zona intra in fosa septica, au loc cateva actiuni:
- Materialul organic solid pluteste la suprafata si formeaza un strat care este numit de obicei „depunere de gunoi„. Bacteriile din fosa septica transforma in mod biologic acest material intr-o forma lichida.
- Materialul anorganic sau cel solid inert si produsele rezultate ale digestoarelor bacteriene se scufunda la baza rezervorului de colectare si formeaza un strat care este popular cunoscut sub denumirea de sediment sau namol.
- Doar apa curata va mai exista intre stratul de mizerie de la suprafata si stratul de sedimente de la fundul bazinului. Acesta este singurul tip de apa curata care va fi revarsat in zona de absorbie a solului, pentru ca celelalte straturi de gunoaie si de apa murdara pot dauna mediului inconjurator.
Fosa septica cu deflector
Cum sustineam mai sus, materialele solide care plutesc la suprafata zonei de absorbtie ar trebui evitate cu orice pret. Tocmai aceste depuneri solide pot infunda porii solului si pot face ca sistemul de colectare al apelor menajere sa dea gres si sa se reverse.
Exista doi factori principali care pot face ca materialul solid sa se adune in cantitati atat de mari incat sa depaseasca fosa septica si sa dea pe afara:
- deficienta bacteriana
- lipsa de indepartare a sedimentelor de pe fundul fosei septice
Pentru asta este nevoie ca bacteriile sa fie prezente in rezervorul de colectare si sa se faca periodic o vidanjare fosa septica pentru a nu se ajunge in situatii de risc si de poluare a mediului inconjurator.
- Bacteriile trebuie sa existe in aceste rezervoare septice pentru a digera si imputina materialele solide organice.
- Deseurile din gospodariile obisnuite asigura suficiente bacterii care sa digere mizeria, decat daca acestor bacterii nu le este amenintata viata in vreun fel anume.
- Bacteriile sunt foarte sensibile la schimbarile de mediu.
Uite care ar fi produsele din gospodariile noastre care ar putea sa dauneze grav bacteriilor ce ajuta la dizolvarea deseurilor din fosele septice:
– detergenti
– inalbitori
– compusi de curatare
– dezinfectanti
– acizi
– solutii de curatat WC-ul
– lacuri si baituri
– soda caustica
Oamenii se gandesc destul de putin la efectul pe care il au aceste produse asupta sistemelor de colectare a deseurilor numite fose septice. Majoritatea dintre noi nici nu stie despre existenta acestor rezervoare. Atunci cand produsele de curatare si solutiile de indepartare a mizeriei ajung in canalele de scurgere, ce crezi ca se intampla intr-o fosa septica?
- Bacteriile vor fi ucise, insa este nevoie de asa ceva pentru a digera mizeriile depuse la suprafata rezervoarelor de colectare a apelor murdare.
- Daca nu vor fi dizolvate, gunoaiele solide se vor acumula in acel spatiu pana cand vor da pe dinafara, infundand zona de sol care absoarbe apa curatata.
- Namolul din fosa septica, care este un material anorganic si inert, nu este biodegradabil si nu se va descompune.
- Daca nu va fi indepartat, acest sediment se va acumula pana cand va da pe alaturi, infundand si de aceasta data zona de sol care absoarbe apa curatata.
Groapa de gunoi si rolul vidanjarii
Gropile de gunoi sau bazinele de lesiere (extragere) sunt puturi in care au fost amplasate blocuri de ciment, caramizi sau beton. Apele menajere se scurg in aceste gropi subterane si se dreneaza in sol prin peretii perforati.
Bazinele de drenaj care servesc doar ca puturi de devarsare din fosele septice sunt mult mai eficiente decat vechile sisteme pentru ca primesc mai putin material solid in ele.
Oricum ar fi, trebuie stiut faptul ca unde nu exista fose septice care sa colecteze aceste materiale solide daunatoare, gropile subterane de gunoi si de drenaj vor avea nevoie de mai multa intretinere.
Cu timpul, atunci cand zonele de extragere a deseurilor din jurul gropilor de drenaj se vor satura, va trebui sa mai fie create alte bazine de sortare a gunoiului care sa fata fata volumului de mizerie.
Firme de salubrizare care se ocupa 24 din 24 de munca de care nu vrea sa se atinga nimeni
Noroc ca exista, in ziua de azi, si firme de salubrizare, desfundare de canale si de vidanjare care ofera servicii excelente in ceea ce priveste curatarea scurgerilor, a strazilor, a spatiilor publice si a sistemelor de canalizare.
Cele mai multe orase din Romania, printre care si capitala Bucuresti au in folosul statului si colaboreaza cu firme ce presteaza servicii de vidanjare, de desfundat si curatat canalizari cu ajutorul unor utilitare si echipamente de inalta presiune (de pana la 200 bari).
Firma DINSTEF COM din municipiul Bucuresti este un bun exemplu in acest caz. La solicitarea persoanelor fizice sau a celor juridice, aceasta societate comerciala cu capital privat integral romanesc ofera servicii de curatare si salubritate si in celelalte judete ale Romaniei.
Ceea ce pune la dispozitie pe site-ul vidanjari-desfundari-salubritate.ro firma DINSTEF COM se refera la:
– servicii de vidanjare
– decolmatari
– curatare canalizari
– desfundare canale
dar si la:
– denisipari
– stropire spatii verzi
– spalare spatii si incinte betonate
– spalari piscine
Asadar, pe langa utilitatea si functiile extrem de folositoare si practice ale unei fose septice sau ale unui bazin de drenaj al deseurilor menajere, este nevoie de abilitatile fara egal ale nei firmei de vidanjare.
Blogger: Oana M. Roman