Carti pentru copiiCarti pentru copii

Ideea unei compozitiei unei carti pentru copii este destul de simpla: un personaj bun versus un personaj rau, scop moralizator, cateva elemente fantastice. Insa, nu toate cartile au fost considerate potrivite, intotdeauna, pentru cei mici. Iata cateva exemple:

„Impreuna cu Tango suntem trei” este o carte inspirata de evenimentele care chiar s-au petrecut la o Gradina Zoologica din New York, in care doi pinguini masculi au adoptat un ou al unei perechi heterosexuale, care nu-l puteau creste, crescand puiul cu grija atunci cand a eclozat. In ciuda mesajului pozitiv, habotnicii din Statele Unite, unde a fost publicata cartea, s-au declarat deranjati de promovarea drepturilor omului (si a animalelor), se pare. Pentru acestia, continua sa ramana o carte controversata.

„Toti prietenii mei sunt morti” („All My Friends are Dead”) este o carte cu fotografii cu umor negru care a devenit un hit instant in mediul virtual, prezentand ca personaje animale care sunt pe cale de disparitie sau au disparut deja. Cartea este educativa pentru copii si amuzanta pentru adulti, dar unele aspecte ale umorului negru reprezinta o alegere controversata pentru o carte dedicata copiilor.

O alta carte cu scop educational, „Hair in Funny Places” („Par in locuri ciudate”), scrisa de controversata autoare britanica Babette Cole, urmareste sa prezinte fetelor adolescente pubertatea si efectele sale. A cincea din seria lui Cole despre „dileme in familie”, cartea o prezinta pe o fetita si prietenii ei, Domnul si Doamna Hormon, nu doar in poveste, ci si in ilustratii, fiind similara altor publicatii ale autoarei care au provocat polemice, precum „Mummy Laid An Egg” („Mama a depus un ou”) si „Two of Everything” („Cate doua din fiecare”), care prezinta povestea unui divort.

Alte carti care merita mentionate sunt „A Taste of Blackberries”, in care a fost prezentat un copil suferind dupa moartea prietenului sau cel mai bun, „Little Zizi”, despre un baiat de care se rade in vestiar pentru ca nu este bine dotat, „The House that Crack Built”, o poveste in rime care prezinta efectele negative ale consumului de cocaina cu baza libera sau „I Wish Daddy Didn’t Drink as Much”, in care o mama ii explica fetitei sale ca atunci cand tatal ei este beat, nu este el insusi, si ca acesta o iubeste.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *