In dimineata zilei de 6 august 1945, prima bomba atomica a fost lansata de catre fortele aeriene americane asupra orasului japonez Hiroshima. O incercare disperata, dar devastatoare de a incheia cel de-al Doilea Razboi Mondial a reusit sa distruga aproape 90% din suprafata orasului. 64 de kilograme de uraniu – 235 au fost incarcate in bomba ”Little Boy”, care s-a sfarsit cu moartea a peste 66.000 de oameni si a ranit alti 69.000 de mii.

La numai trei zile de la incident, in urma refuzului de a renunta, Nagasaki a suferit o situatie similara, numai ca de aceasta data s-au folosit 6.2 kilograme de putoniu-239. Numita ”Fat Man”, bomba a reprezentat a doua si ultima oara cand bombele nucleare au fost folosite in timpul razboiului. Desi cifrele victimelor variaza foarte mult pentru ambele evenimente, se considera ca cea de-a doua bombardare a adunat un numar mai mic decat cel de la Hiroshima, expertii estimand un numar de 39.000 de morti si 25.000 de oameni raniti.

Este greu sa ne imaginam consecintele acestor atentate de incheiere a razboiului: mormane de cenusa si moloz, expunere la radiatii mortale si declansarea de incendii sunt imagini caare au reprezentat situatia ramasa in urma evenimentelor nefericite.

70 de ani de la bombardarea Hiroshimei

Insa, pentru a marca cei 70 de ani de la evenimentul de la Hiroshima si pentru a preveni degradarea amintirilor din mintea noastra, Kuang Keng Kuek Ser si colegii sai de la Public Radio International au dezvoltat o aplicatie interactiva care ne permite sa vizualizam distrugerea pe care ”Little Boy” ar putea sa o determine in prezent.

Folosind date de la mai multe rapoarte, aplicatia creaza o estimare a pagubelor si a deceselor care ar putea rezulta in cazul in care bomba care a atacat Hiroshima ar lovi un oras modern. De exemplu, daca ar fi detonata mai sus de Londra, Marea Britanie, daunele ar afecta o zona de peste 20 de kilometri. Pentru primii kilometri de la centrul unde ar lovi bomba, aplicatia estimeaza ca aproape 90% dintre oameni ar muri, ca urmare a presiunilor de foc si a exploziei distructive. Pana la sub 2 kilometri de la zona zero, toate cladirile dar si alte caracteristici ale orasului ar fi distruse.

Specialistul in istorie nucleara – Alex Wellersteein – a venit cu o idee similara, insa aplicatia sa ”NukeMap” permite selectarea de bombe diferite si ofera o explicatie mai detaliata a efectelor asupra oraselor din ziua de azi.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *