Primul concurs de acest fel, numit 3D Printed Car Design Challenge, a fost castigat de un automobil numit Strati, vziunea unui designer italian Michele Anoe. Conceptul castigator a fost ales dintr-un numar de 200 de participanti din mai bine de 30 de tari. Castigarea concursului i-a adus italianului premiul de 5000$ oferit de compania Local Motors. Pe langa premiul in bani, conceptul lui Michele Anoe va urma a fi transformat in realitate odata cu conferinta International Manufacturing Technology Show care se va desfasura in Chicago, Illinois, Statele Unite ale Americii in luna septembrie 2014.
Compania care a efectuat acest concurs se numeste Local Motors si are sediul in Arizona. Aceasta s-a infiintat cu scopul de a compara idei, concepte sau design-uri din toata lumea pentru un automobil care va urma a fi realizat in totalitate prin folosirea tehnologiei oferite de printarea 3D.
Local Motors nu se afla la primul proiect de acest fel, insa acesta este unul care s-a bazat in totalitate pe posibilitatea fabricarii unui automobil prin tehnica 3D. Strati, automobilul care a castigat acest concurs, va fi realizat in luna septembrie dar nu va fi primul vehicul printat in totalitate din 3d. Acest titul este detinut de masina Urbee Hibrid care a fost conceput acu cateva luni.
In procesul de productie al unui automobil in 3D sunt trei mari factori care influenteaza proiectul. Acesti factori sunt: greutatea, numarul de compenente si costul initial generat in productia acestor componente. Daca acesti factori se vor dovedi a fi depasiti si se va gasi o solutie inteligenta pentru a reduce impactul acestora viitorul productiei de automobile va cunoaste o noua erra.
Astfel s-ar ajunge la posibilitatea de a crea si produce un automobil intr-un mediu digital. Procesul de creeare si productie al acestui tip de autovehicule va necesita un timp redus. Vor fi mai putine deseuri in urma procesului de productie si forta de munca necesara va fi redusa drastic.