Airbus-windowless jet cockpit 1Airbus este unul din cei mai mari producatori de aeronave de pasageri din lume. Recent acestia au patentat un nou cockpit pentru avioane care ar putea imbunatati acuitatea pilotilor si ar putea duce la inlocuirea totala a acestora. Acest concept se bazeaza pe o serie de camere care ofera un unghi de vedere mult mai larg si poate oferi o viziune 3D. Pe langa acest avantaj un design fara  geamuri ar duce la un proces de productie mult mai eficient.

Amplasarea pilotilor in partea frontala a avionul este necesara in ziua de astazi deoarece acestia au nevoie sa vada ce au in imprejurimi. Totusi acest lucru duce la o parte de modificari in privinta aerodinamicii si a materialelor folosite. De asemenea majoritatea accidentelor aviatice sunt datorate faptului ca pilotii nu au o viziune destul de buna in anumite conditii. Astfel designerii ar putea crea partea frontala perfecta a unui avion fara sa aiba in vedere cockpit-ul pilotilor.

Exista totusi si o serie de probleme care vi odata cu acest design. In primul rand cu ideea in sine. Ce se se intampla daca display-urile inceteaza sa functioneze. Un geam este o solutie low=tehc care este destul de sigura si nu va obstructiona vederea. In cazul in care apare o defectiune in acest sistem, cum se vor mai putea orienta pilotii in spatiu daca nu au o viziune fizica asupra imprejurarilor.Desigur ca sistemul va avea protocoale care vor preveni astfel de probleme, dar marea intrebare este aceea daca se va obisnui publicul cu asa ceva.

Se vor putea obisnui oamenii cu gandul ca vor fi pilotati de un computer ? E clar ca in momentul de fata majoritatea zborurilor se bazeaza pe sistem autopilot, dar acesta functioneaza in conditii normale, ce se intampla in cazul in care apare o situatie neprevazuta si este nevoie de interventia umana pentru a rederesa problema ?

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *